Friday, December 18, 2009

Hati

Sudahkah kita berselawat kepada Rasullah s.a.w pada hari ini !! Nasihat untuk diri yang sentiasa terlupa….jom sama-sama kita berselawat kepada baginda(3x) tanda kecintaan kita padabaginda…..:-


oleh:Amine

Pada kali ini ak ingin berbicara tentang….’Hati’ ….sebagaimana, kita tahu ,Hati ibarat raja dlm diri kita. Boleh dikatakan juga ia sebagai alat control, sekaligus pemegang watak komando dalam diri kita…..

Hatilah yang bertindak mengawal anggota kita yang lain sekiranya ia baik maka baiklah juga tingkahlaku kita begitulah sebaliknya..Berkenaan hati ini ada tiga peringkat semuanya : hati yang sahih(Qalbun Shahih), hati yang sakit (Qalbun Maridh)& last sekali hati yang mati (Qalbun Mayyit).....

1.Hati yg sihat (Qalbun shahih)

Iaitu hati yang sihat dan bersih .Hati yang suci dari setiap nafsu yang menentang perintah dan larangan Allah & juga dari setiap peyimpangan.Ia boleh diumpamakan seperti air jernih di dalam gelas kaca.Apapun kita masukkan dalamnya tetap kita dapat melihat bentuknya…

contohnya…bila kita masukkan paku ke dlmnya kita dapat lihat bentuk paku di dalamnya….maksudnya: walaupun dosa itu kecil sekalipun hati kita tetap memprotes untuk tidak melakukannya,misalnya buang sampah merata-rata.

2.Hati yang sakit(Qalbun maridh)

Iaitu hati yang kadang-kadang berpenyakit & kadang2 pula hidup secara normal bergantung kepada ketahanan hatinya.Biasanya hati yang semacam ini mempunyai 2 dorongan samaada dorongan yang mengajak kita menuju Allah ,Rasul2, kenikmatan akhirat @ pun kenikmatan sementara.Pendek kata,hati yang sakit ini boleh jadi ia dekat dengan jalan keselamatan @pun mungkin juga boleh membawa kita ke jalan kehancuran &kerosakan.Ia boleh diumpamakan ibarat air teh dalam gelas kaca.Dimana, apabila kita masukkan paku ke dalamnya ,kita masih dapat melihat paku tersebut walaupun samar-samar.

3.Hati yang mati(Qalbun Mayyit)

Iaitu hati yang mati yang tidak mengenali mengenali Allah Ia tidak mempedulikan apakah Allah redha ataupun murka terhadap apa yang dikerjakannya.,hawa nafsunya lebih disanjung melebihi rasa mahabbah kepada Allah .Pendek kata.,ia menjadikan hawa nafsunya sebagai pembimbing sehingga ia buta untuk menilai kebenaran..Keadaan ini boleh diumpamakan seperti air kopi di dalam gelas kaca.Apapun kita masukkan ke dalamnya tidak mampu kita lihat bentuknya.


Firman Allah s.w.t:

“Demi matahari dan cahayanya di pagi hari,dan demi bulan apabila mengiringi,dan malam apabila menutupi,dan langit serta pembinaanya,dan bumi serta hamparannya,dan jiwa serta penciptaannya(yang sempurna),maka Allah mengilhamkan pada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya,sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikannya dan rugilah orang yang megotorinya”

(Asy-Syams:1-10)

Oleh itu ,amatlah penting bagi kita untuk memberi perhatian untuk mensucikan hati kita .Moga2 hati kita mampu menjadi hati yang sihat yang mana mampu menilai mana yang hak(kebenaran ) @pun kebatilan ….InsyaAllah0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails