Monday, December 13, 2010

Perkongsian
Salam.Alhamdulillah kita diberi lagi peluang oleh Allah S.W.T untuk terus beribadat pada-Nya. Alhamdulillah (3X). Kali ini saya nak berkongsi 2 perkara.

Pertamanya ,sebagaimana kita tahu kehebatan ayat-ayat Al-Quran mempunyai kelebihan untuk untuk meyembuhkan peyakit.Hal ini akan berlaku sekiranya kita amalkan dengan yakin akan kekuasaan Allah S.W.T.Salah satunya surah al-anbiya ayat 87.Bermula dari "lailahaillaanta subhanakainnikuntu minazzalimin".


وَذَا النُّونِ إِذ ذَّهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَن لَّن نَّقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادَى فِي الظُّلُمَاتِ أَن لَّا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
Dan (sebutkanlah peristiwa) Zun-Nun, ketika ia pergi (meninggalkan kaumnya) dalam keadaan marah, yang menyebabkan ia menyangka bahawa Kami tidak akan mengenakannya kesusahan atau cubaan; (setelah berlaku kepadanya apa yang berlaku) maka ia pun menyeru dalam keadaan yang gelap-gelita dengan berkata: “Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orangyang menganiaya diri sendiri.”

Doa ini adalah doa Nabi yunus yang merayu kepada Allah S.W.T dengan megakui akan perbuatannya yang telah terlanjur itu,Allah kabulkan doanya lalu meyelamatkan dengan menjadikan ikan itu memuntahkan dia ditepi pantai.

Menurut hadith Nabi,bahawa doa Nabi Yunus semasa ia berada dalam perut ikan itu "

لَّا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ" (amat mustajab)=Tidak ada seseorangpun yang berdoa kepada Tuhannya dengan doa ini untuk meminta sesuatu hajatnya melainkan diperkenankan permohonannya itu.
Hadith-hadith itu diriwayatkan oleh imam Ahmad ,Tarmidzi dan lain-lainnya.

Ilmu ini saya dapat dari seorang ustaz tika dengar ceramahnya baru-baru ini.Doa ini boleh diamalkan untuk mendapat kesihatan yang baik , juga untuk sesiapa yang menghadapi penyakit barah & seumpama dengannya & juga yang terkena sihir.Amalkan setiap kali selepas solat dengan beristiqamah.Sekali pun cukup kalau malas sangat.Wallahuallam.Subhanallah hebatnya Ayat-ayat Allah.


Keduanya,Iaitu tentang penggunaan khadam dalam perubatan .Pengetahuan ini pulak saya ambil dari WHI (Wanita Hari Ini) tv3.Adalah juga minat segmen tue kerana banyak juga pengatahuan yang dapat.Apa yang saya nak kongsikan kali ini adalah macammana hendak tahu dalam perubatan itu ada mendapat bantuan dari makhluk-makhluk halus atau tidak atau dalam kata mudah ada tak dalam perubatan itu ada tak bantuan dari 'khadam' .Walaupun dalam perubatan islam .Menurut ustaz itu lagi .Penggunaan khadam adalah terlarang sama sekali.Walaupun jin islam.

1-Lihat pada bacaannya .Adakah menggunakan Ayat-ayat Al-Quran @pun hadith2 mashur?
Bacaan dalam bahasa Melayu atau lain-lain bahasa juga dibenarkan ,sekiranya bacaannya tidak meyimpang dari ajaran islam.

2-Lihat dari segi bahan-bahan yang digunakan.Contohnya menggunakan benda hidup.Contohnya binatang seperti ayam atau sebagainya .

3-Adakah ada penggunaan asap & seumpama dengannya?Kerana asap adalah makanan untuk makhluk-makhluk halus.

4-Adakah memerlukan masa-masa tertentu ataupun pemakaian -pemakaian tertentu .Contohnya boleh berubat sekiranya pakai pakain biru ke atau lain-lain ataupun pada waktu malam jer ke.

Apapun berubatlah dengan orang yang kita yakin tidak meyimpang dari ajaran-ajaran islam.Kerana dikuatiri akan berlaku syirik pulak.

Kadang-kadang berubat ini juga kena hati-hati.Dikhuatiri peyakit yang nak sembuhkan tidak sembuh tapi diberinya peyakit baru .Yang diubatinya bukan peyakit yang lama tapi peyakit baru yang ditambahnya itu.Last-last terpaksa berulang alik kerumahnya untuk berubat.Bayaklah berhabis duit kepadanya , sedangkan peyakit lama tak sembuh pun.Wallahualllam.Ini pun saya dapat tahu masa berbual dengan seorang mak cik .

Semoga Allah jauhkan kita semua dari segala perlakuan yang membawa kepada syirik pada-Nya.

Itu jer kot yang saya boleh kongsikan.

Rujukan:
Mushaf Malaysia Rasm Uthmani.Tafsir Pimpinan Ar-Rahman.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails